1 reprezentační ples

03.05.2014 18:00

Při návštěvě plesů v zimní sezoně jsme zjistili, že nás tanec baví a že společenský oděv dodá konverzaci u poháru zlatého moku či sklence vína úplně jiný rozměr.

Menší vzorek reprezentantů týmu prošel několika plesy, ale hodnocení mělo vždy nějaké nedostatky. Jednomu plesu chybělo to, druhému ono a žádný nebyl pochopitelně úplně ideální. Vedení týmu, jak je mu vlastní, tak dlouho pábilo na toto téma, až se vynořila myšlena vlastního plesu. ( první podoba této myšlenky se zrodila u píva v hlavách dvou osvícenců již někdy kolem roku 2011 )

Po vystřízlivění a zhodnocení výhod a rizik se nakonec daly věci do chodu a byl zorganizován první reprezentační ples. První otázka zněla: KDE? Přirozený výběr padl na Staročeskou hospodu v Jičíněvsi, jejíž sál bývá oblíbeným místem pro konání našich známých turnajů ve stolním tenisu. Otázka KDY byla vyřešena rychle a kreativně. Totiž v zimě dělá plesy každý druhý, ale protože my chceme být ti první (nebo třetí – to záleží na úhlu pohledu!), rozhodnuto bylo pro měsíc téměř letní, konkrétní datum byl pak tzv. střelen od boku. Tedy 3.5.2014 byl ten slavný den, kdy byl ples naplánován a světe-div-se i uskutečněn. Třetí otázkou bylo zajištění HUDBY, což je věc, která opravdu na plese chybět nemůže, ať už jsme hodlali onu taneční zábavu pojmout sebevíc netradičně. Ale kde najít kvalitního muzikanta, který obstojí našim požadavkům (nízká cena vs. kvalitní reprodukce)? Jak praví známé přísloví: ať sháníte cokoliv, vždycky to seženete v hospodě. Známá postava DJ Helty, jenž disponuje velmi obsáhlou hudební aparaturou, byla přesně to, co jsme potřebovali.

Poté co byly přijaty návrhy plakátů, pozvánek a vstupenek, byly příslušné tiskoviny vyhotoveny a uloženy k ledu, kde hodně dlouho čekaly na svou chvíli. Měsíc před plesem zavládla organizačním výborem hysterie, kterou vedení týmu, přesně jak se dalo předpokládat, ani v nejmenším nesdílelo. Přes to však byla alespoň část vedení dokopána k tomu, aby byla zahájena realizace předprodeje vstupenek, jenž se pak odvíjela ve sprintovém tempu. Zbytek příprav potom vyčkával na poslední dny před plesem, kdy vývoj situace vzal rychlý spád (jelikož nebylo zbytí). Nejnáročnější součástí přípravných prací bylo nachystání tomboly, která byla nakonec hodně bohatá.

V den plesu již probíhalo vše jak po másle (nebo po pivu?).  Ať tak nebo tak, vše proběhlo nad očekávání dobře. Hosté přijeli, hudba fungovala, nápoje tekly proudem, tančilo se do roztrhání bot a ceny z tomboly se neztratily, dokud si je jejich noví majitelé nepřevzali.

Nástup všeobecného veselí byl zpočátku vlažný, ale přímo úměrně k přibývání čárek na jednotlivých lístcích se zábava příjemně rozproudila. Hudba vystřídala od skladeb klasických, přes plouživé až po disko-trsací a tanečníci řádili – někteří zuly boty, jiní odkládali svršky, někteří rovnou na parketu trhali knoflíčky košile.

Během večera došlo i na několik kulturních vložek. Kromě očekávaného losování hlavních cen tomboly byly pořádány i další dvě doposud tajně připravované kratochvíle. Jednou z nich byla soutěž tzv. balónkový tanec, kdy se tančící páry měly navzájem připravit o nafouknuté balonky uvázané u kotníků pánů. S výraznou převahou zde zvítězila rodinka Šukových, kteří byli odměněni slivovicovým přípitkem. Druhá soutěž měla mnohem nenápadnější a delší průběh – od začátku plesu mohli všichni zúčastnění anonymně hlasovat pro krále a královnu tohoto plesu. Jak bylo na začátku řečeno, parametry pro výběr královského páru byly ponechány čistě na uvážení hlasujících účastníků. Závěrem večera přišlo vyhlášení, které bylo velmi příjemným překvapením, jelikož největší úspěch měla dvojice manželů Chýlkových starších. Hned poté co byli korunováni, jim byl věnován čestný tanec.

Závěrem chceme vzkázat všem členům týmu i dalším spřízněným duším, že svou účastí a podílením se na zábavě, jste organizátorům potvrdili, že to byl dobrý nápad, a v podstatě jste tím také odsouhlasili založení nové tradice, které se můžeme společně věnovat.